Angry face
RSS

četrtek, 07. april 2011

Prvi obiski na podjetjih

V sredo se je za nas dogajanje začelo že z zajtrkom, kjer smo se s palačinkami in drugimi dobrotami okrepčali v družbi Uroša Prestorja, ki je že več let zaposlen na podjetju Apple.

 

Uroš nam je predstavil svoj pogled na delovanje računalniške industrije, ki jo je primerjal z modno industrijo, saj se z pojavljanjem novih tehnologij ponovno obujajo stare ideje in ravno pri Applu so med najboljšimi pri prepoznavanju ustreznega časa za ponovno obujanje “starih” zamisli. V Apple-u delajo v skupinah, ki pa so med seboj zelo izolirane. Nihče izmed zaposlenih praktično ne sodeluje skozi celoten proces nastajanja njihovih izdelkov. Vodstvo se zaveda pomembnosti inovacij, zato je postopek nagrajevanja za patente točno definiran.
Skozi pogovor smo spoznali tudi Uroševo zgodbo v ZDA, ki se je pričela na podiplomskem študiju na Univerzi v Utahu in ga nato popeljala v Silicijevo Dolino, kjer je delal na številnih pomembnih podjetjih.

Po zanimivem srečanju smo se od Uroša poslovili in se ustavili še v uradni Applovi trgovini, ki je edina, kjer prodajajo tudi spominke.

Sledil je obisk podjetja Google v Mountain View-ju. Ozračje na Googlu je nekaj posebnega in drugačnega. Slikanje je v prostorih podjetja prepovedano, ogledi pa so dovoljeni v spremstvu zaposlenih. Naš vodič po prostorih je bil Andy, eden izmed štirih Slovencev, ki so zaposleni v Googlovem centru v Silicijevi Dolini. Poleg njega smo se srečali tudi z Ano in Žigo, katera smo zasuli z vprašanji. Google prejme na dan 3000 prošenj za delo. Za delovno mesto se lahko prijavite na Google-ovi spletni strani, nato pa sledijo telefonski intervjuji, “plain” programiranje v Google dokumentih in končni intervju, kjer preverijo globino vašega znanja. Na Google-u smo se posladkali z “Google sladoledom”, katerega zaenkrat v Sloveniji še ni.


Zadnja postaja je bil SkyGrid, kjer smo spoznali še enega Slovenca – Roka Sosiča, ki je v Silicijevi dolini že od leta 1986, do danes pa je sodeloval pri številnih start-up podjetjih. Rok nam je zelo nazorno razložil, kako lahko ustanovimo podjetje v ZDA, kako dobimo pomoč poslovnih angelov in nam ponudil tudi možnost zaposlitve.Lahko rečemo, da smo danes dobili ogromno dragocenih informacij, ki nam bodo zelo koristile pri naši karieri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar